Rezervă-ți locurile la
Balul de La Castel!

 

Fii partener la eveniment!

Despre Fundația Serviciilor Sociale Bethany

Fundația Serviciilor Sociale Bethany activează de peste 20 de ani în România. Prin programele sale, susține copiii și tinerii aflați în dificultate oferindu-le terapie recuperatorie gratuită, suport psihologic și sprijin material.

Ne îndreptăm mereu atenția spre familiile care și-au pierdut din echilibru din cauza unei probleme financiare, medicale sau de emoționale şi lucrăm pentru a identifica împreună soluții.

Găsim căi de rezolvare dezvoltând programe de recuperare pentru copiii cu dizabilități, programe de consiliere și educație parentală, programe educaționale pentru elevii din mediul rural, incluziune socială și voluntariat. Derulăm activități în Iași, Timișoara și București, având în spate o experiență de peste 20 de ani de activitate.

Povești de lângă noi

Pentru copiii și tinerii cu care lucrăm, fiecare zi vine cu fire de magie. Am pus aici câteva și vă lăsăm să le descoperiți!

Trei mici prințese își așteaptă prințul

Raluca este nelipsită la evenimentele și activitățile pe care le organizăm. Are trei copii și atunci când nu sunt la grădiniță îi poartă cu ea oriunde merge. Raluca locuiește cu copiii într-un apartament cu două camere pe care-l împarte cu bunicii paterni ai copiilor. Nu stă departe și, cum de multe ori nu are în grija cui să-i lase, este nevoită să-i ia pe toți.
Fetele mai mari, Teo (6 ani) și Maria (4 ani) sunt înscrise în programul de recuperare și beneficiază de terapie gratuită. În special Teo, mai veche în program, s-a schimbat mult datorită ședințelor de terapie. Când a venit pentru prima dată, fetița nu avea stare, nu se putea concentra și se exprima greoi. Acum e un copil comunicativ, a învățat să fie mai răbdătoare și lucrează frumos în timpul terapiei dacă simte că este în centrul atenției.

În spatele acestei nevoi se află dorul pentru tată, plecat la muncă în străinătate. De când este departe, pentru fete tata este doar o voce. Speră cu toții că într-o zi se vor reuni și vor avea un loc unde să fie împreună acasă. Până atunci însă, Raluca va continua să fie și mamă și tată în fiecare moment din viața fetelor și să fie toate 4 împreună, oriunde s-ar duce.

Descoperind o stea

Tudor este elev în clasa a VIII-a la Școala din satul Dobrovăț și bursier în programul nostru educațional. Petrece mult timp citind. Din bursa pe care o primește în cadrul programului, el și-a cumpărat un microscop și foarte multe cărți. Cel mai mult i-a plăcut să citească “Sub aceeași stea” și “Căutând-o pe Alaska” ale autorului american John Green, despre care spune „că i-ar citi până și lista de cumpărături”. Pasiunea lui pentru lectură l-a ajutat să facă progrese semnificative la limba română, fapt remarcat și de dirigintă care i-a propus să participe la Olimpiada “Lectura ca abilitate de viață”.
În viitor, Tudor își dorește să-și cumpere și mai multe cărți din bursă și să devină profesor sau preot. Pentru Tudor și pentru ceilalți 37 de bursieri, încercăm ca prin programul nostru să-i încurajăm să creadă că “viața este o fabrică de îndeplinit vise”.

Povestea băiatului care s-a împrietenit cu inima lui

Adrian este tânărul care vrea “să crească într-un an cât alții în zece”. Atunci când a venit să studieze în Iași, Adrian și-a promis că va fi cel mai bun în tot ce face. Ruperea de casă și de satul natal a adus cu sine un val de provocări: să facă față cerințelor de la școală, să se obișnuiască cu gândul că acasă nu-l mai așteaptă mama, ci o cameră goală de cămin, să-și gestioneze puținii bani astfel încât să-i ajungă pentru toată luna.
Toate aceste griji păleau însă în fața nevoii lui de a fi cel mai bun și de a le demonstra părinților, simpli agricultori, că sacrificiile lor de a-l întreține la școală nu sunt în zadar. A început o cursă contra cronometru cu el însuși spre ceea ce spera a fi succesul: a participat la concursuri, conferințe, activități extrașcolare, și-a impus să aibă cele mai mari medii la școală și să găsească exemple în oameni de success pe care să le urmeze imediat. Toate din nevoia constantă de afirmare. Nu a mai avut timp să stea pe gânduri, să încetinească ritmul și să vadă ce vrea să ia de la viață. Pentru Adrian nu exista cale de mijloc și nici timp pentru greșeli; era totul ori nimic. Grea sarcină pentru o inimă de doar 17 ani.
Cu aceeași nerăbdare de a cuceri lumea, Adrian a participat la programul de dezvoltare personală unde a întâlnit-o pe Elena, psiholog în cadrul echipei noastre. Alături de ea, a învățat să aibă răbdare cu el și mai ales, încredere. După 6 module intense în program, Adrian i-a uimit pe toți din grupul lui cu o mărturie: “am învățat să mă împrietenesc cu inima mea”. Cu câteva luni în urmă, același Adrian ar fi considerat-o dovadă de slăbiciune. Acum, el poate să-și urmeze visul fără a fi doar un simplu partener de călătorie cu el însuși.

Centrul de recuperare pentru copii cu dizabilități

Centrul de recuperare pentru copii cu dizabilități funcționează în Iași în cadrul Fundației Serviciilor Sociale Bethany din anul 2012. Este un spațiu destinat copiilor cu nevoi speciale, în care aceștia învață alături de o echipă multidisciplinară de specialiști să fie curajoși și să descopere lumea pas cu pas.

Servicii gratuite de recuperare

În cadrul centrului de recuperare pentru copii cu dizabilități, specialiștii Bethany lucrează anual cu aproximativ 40 de copii cu afecțiuni motorii, neuro-motorii, autism, sindrom Down. Ei beneficiază de ședințe gratuite de terapie adaptate nevoilor lor: logopedie, kinetoterapie, terapie ocupațională, stimulare cognitivă, stimulare senzorială, ludoterapie, terapie prin artă.

Renunțând la abordarea de tip pedagogic și adoptând metode creative și ludice, specialiștii noștri reușesc să creeze legături strânse cu copiii în context terapeutic. Achiziția de la orice nivel, fie cognitiv, emoțional, motric sau senzorial, se realizează astfel mai ușor și mai plăcut, iar rezultatele obținute sunt constante.

Evenimente speciale pentru copii

Procesul terapeutic și educativ al copiilor de la centrul de recuperare Bethany este unul constant și din acest motiv găsim diverse ocazii de a le oferi celor mici informații noi în contexte cât mai creative. În fiecare lună, desfășurăm ateliere de socializare cu tematici diverse la care iau parte copii, voluntari și prieteni ai Fundației. Încercăm să propunem în diferitele ocazii activități practice și provocatoare, pe care să le transformăm în amintiri plăcute pentru toți participanții.

Suport pentru părinții copiilor și tinerilor cu dizabilități

Pentru că vedem familia ca un ansamblu, ne-am îndreptat atenția și spre părinții sau aparținătorii copiilor sau tinerilor cu dizabilități care beneficiază de programe de recuperare în cadrul fundației noastre și nu numai. Părinții pot beneficia de grupuri de suport, de programe de consiliere, de programe de educație parentală sau de activități de cunoaștere și socializare. În procesul de recuperare al copilului lor, părinții nu sunt singuri și beneficiază mereu de suportul echipei noastre de specialiști.

Programe educaționale pentru elevii din mediul rural

De-a lungul activității noastre am cunoscut în școlile de la sate tineri muncitori și determinați să-și facă un viitor. Condițiile de studiu și situația financiară a familiilor din care provin îi împiedică însă de cele mai multe ori să absolve liceul și să spere măcar să-și găsească un loc de muncă în domeniul pentru care au înclinație. Ne-am dorit să schimbăm această situație în comunitățile în care activăm și să-i încurajăm pe tinerii din mediul rural să-și continue studiile, ca unică soluție spre un viitor mai bun. Din acest motiv, am inițiat în anul 2014 programul START – Program de burse pentru elevii din mediul rural.

Burse lunare de studiu

Oferim suport material elevilor din comunitățile rurale Liteni și Vlădeni din județul Iași, prin burse lunare pe care le acordăm pe parcursul unui an școlar. Banii sunt oferiți tinerilor care au rezultate bune la învățătură dar care provin din familii cu posibilități materiale reduse și sunt folosiți pentru rechizite, haine, alimente și participări la concursuri școlare.

Activități educative

Programul de burse are și o componentă de mentorat prin care ne propunem să familiarizăm elevii cu diversele domenii profesionale și oportunități de învățare din orașul Iași. Astfel, ei au ocazia să viziteze companii și instituții cu domenii de activitate diverse și să participe la activități culturale sau recreative. Aceste vizite sunt cadrul perfect pentru ca elevii să cunoască persoane noi care să-i inspire și să-i motiveze să ajungă cât mai sus.

Consiliere vocațională

Anul 2015 a îmbogățit programul cu o componentă de consiliere adresată atât elevilor incluși în programul de burse, cât și comunității extinse. Echipa Fundației Bethany susține sesiuni de consiliere în care sunt implicați elevii din cele două comunități rurale cu care colaborăm. Acestea abordează tematici de dezvoltare personală și vocațională. Pentru a avea o abordare cât mai completă, implicăm în acest demers părinții și profesorii tinerilor, iar prin intermediul unor ateliere de lucru, identificăm împreună cu ei nevoile și resursele necesare elevilor în timpul liceului.

Serviciul de sprijin psiho-social pentru tineri cu tulburări de comportament, adicții și boli cronice

Problematica tinerilor cu tulburări emoționale a fost unul din subiectele abordate în multe din proiectele Fundației Bethany, încă din anul 2006. Din 2015, am creat serviciul de sprijin psiho-social pentru tineri cu tulburări de comportament, adicții și boli cronice, un serviciu permanent prin care ne propunem să fim alături de cât mai mulți tineri cu astfel de dificultăți de natură emoțională. Acesta constă într-un program de consiliere individuală și de grup realizat cu sprijinul psihologului și dedicat tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani din Iași, dar și din comunitățile rurale din împrejurimi (Răducăneni, Belcești, Târgu-Frumos, Hârlău).

Consiliere individuală și de grup

Ședințele de consiliere abordează, prin metode dinamice de lucru, tematici de interes, precum dezvoltarea personală sau profesională, deprinderile de viață independentă, explorarea diferențelor culturale, creșterea autonomiei personale, managementul timpului și al reurselor financiare, gestionarea conflictului, stima de sine și imaginea de sine, emoțiile și agresivitatea, managementul stresului etc.

Fiecare tânăr găsește cu sprijinul psihologului și al ședințelor de grup sau individuale, perechi noi de ”ochelari” în a-și privi propria realitate și a o modela în acord cu propriile obiective.

Aflați mai multe despre noi!

Bethany Iasi