Despre Fundația Serviciilor Sociale Bethany

Fundația Serviciilor Sociale Bethany activează de peste 20 de ani în România. Prin programele sale, susține copiii și tinerii aflați în dificultate oferindu-le terapie recuperatorie gratuită, sprijin în educație, suport psihologic și sprijin material.

Noi, la Fundația Bethany, ne îndreptăm mereu atenția spre familiile care și-au pierdut din echilibru din cauza unei probleme financiare, medicale sau emoționale şi lucrăm pentru a identifica împreună soluții.

Găsim căi de rezolvare dezvoltând programe de recuperare pentru copiii cu dizabilități, programe de consiliere și educație parentală, programe educaționale pentru elevii din mediul rural, incluziune socială și voluntariat. Derulăm activități în Iași, Timișoara și București, având în spate o experiență de peste 20 de ani de activitate.

Povești de lângă noi

Pentru copiii și tinerii cu care lucrăm, fiecare zi vine cu fire de magie. Am pus aici câteva și vă lăsăm să le descoperiți!

La un pas de schimbare

Denis are 9 ani și a făcut primii pași. Pe când avea 4 luni, medicii i-au pus un diagnostic greu – tetrapareză spastică, formă severă și hipoplazie oculară. Altfel spus, imposibilitatea de a merge și de a distinge clar obiectele din jur. De atunci, fiecare nouă zi a adus pentru părinții lui aceeași provocare – să-și păstreze încrederea în viitor. Tatăl și-a asumat rolul de asistent personal, sarcină care devine din ce în ce mai grea pe măsură ce Denis crește. Împreună vin la terapie în fiecare săptămână. După 3 ani de drumuri într-un mijloc de transport supraaglomerat, de la 30 de kilometri depărtare de oraș, Denis a învățat să meargă. Mai întâi de-a bușilea, ca un nou-născut, apoi, în picioare, cu sprijin. Pentru Denis și familia sa, aceștia sunt primii pași spre un viitor mai optimist. Drumul recuperării este lung și nimeni nu le poate spune cum va arăta destinația sau când vor ajunge acolo, însă începutul călătoriei este promițător.

“Ascult, înțeleg, încurajez și ajut persoanele care au nevoie de mine.”

L-am cunoscut pe Marian în satul Liteni. Chipul său blajin și ochii plini de înțelepciune ne-au atras atenția instantaneu. Trupul său firav trăda un băiat timid, care nu dorea să iasă prea mult în evidență. În rarele ocazii în care vorbea, Marian avea grijă să nu facă risipă de cuvinte. Chiar și așa, am simțit din prima pasiunea lui pentru teologie. De când se știe, Marian visează să devină preot.
Împreună cu bunica sa a învățat rugăciuni dinainte să învețe să citească și era nelipsit la slujbele de duminică, unde avea locul său special în strana bisericii. Până în clasa a VIII-a nu a avut mult timp să se gândească la viitor. Mâinile sale, acoperite de bătături, erau cele care asigurau hrana familiei. De când tatăl său a plecat în străinătate să caute un loc de muncă, Marian a rămas să-i țină locul la treburile gospodărești. Mai are doi frați, iar el este cel mai mare. După ore se ocupa de gospodărie și abia seara târziu, după ce aranja totul în curte sau la câmp, intra în casă să-și facă temele. Cu toate acestea, a avut energie să-și mențină mediile mari în anii de școală și să treacă cu bine peste examenul de la sfârșitul clasei a VIII-a. Deși își dorea mult să ajungă la Seminarul Teologic, liceul nu era deloc o prioritate. Plecarea la Iași ar fi destabilizat familia, care nu avea cu ce să-i acopere cheltuielile, iar mama ar fi rămas fără mâna de muncă pe care se baza cel mai mult.
Atunci am decis că trebuie să facem mai mult pentru el și să fim un real sprijin pentru mama sa care se arăta neputincioasă. Prin generozitatea partenerilor noștri, Marian beneficiază acum de cazare și masă și este elev al Seminarului Teologic din Iași. O lume întreagă se deschide pentru el și poate într-o zi se va întoarce la biserica din satul natal ca preot. Atunci toți sătenii se vor mândri că l-au cunoscut de mic.

“Bianca a înflorit la grădiniță”

Florentina nu și-a cunoscut niciodată părinții. A crescut într-un centru de plasament, iar singura familie pe care a avut-o au fost angajații de acolo. La fel și partenerul de viață, cu care are 3 copii: Bianca, Marius și Cristiana. Vede în ei mai mult potențial decât a văzut vreodată în ea însăși. Își dorește pentru ei un viitor mai bun și știe că prin educație cei mici vor reuși tot ce ea nu a reușit. Poate nu a crezut întotdeauna în puterea pe care ți-o dă școala, însă a văzut cât de mult a “înflorit” Bianca, fata mai mare, de când merge la grădiniță. Din fetița timidă, agățată de mâna ei, care nu deosebea culorile, Bianca a devenit un copil mult mai curajos și mai independent, care pune întrebări, comunică mai bine și este mai curioasă.
Când a apelat la noi, Florentina nu prea știa cât de important este să fii temperat și consecvent în educația copiilor. A primit cu deschidere sfaturile echipei de la centru și s-a lăsat îndrumată în procesul de înscriere a Biancăi la grădiniță. Mai mult, a crescut și ea ca părinte. Știe cum să-l pregătească băiatul mai mic, de doar 4 ani, pentru intrarea la grădiniță și își dorește pentru el aceeași evoluție pe care a văzut-o și la fata mai mare.
Pentru Florentina, grija numărul unu este legată de viitor, pentru că viitorul îl reprezintă cei trei copii ai săi care pot și merită să aibă mai mult soare în viața lor. Florentina știe că școala îi va ajuta să pornească pe un alt drum, iar ea este hotărâtă să fie alături de ei.

Centrul de recuperare pentru copii cu dizabilități

Centrul de recuperare pentru copii cu dizabilități funcționează în Iași în cadrul Fundației Serviciilor Sociale Bethany din anul 2012. Este un spațiu destinat copiilor cu nevoi speciale, în care aceștia învață alături de o echipă multidisciplinară de specialiști să fie curajoși și să descopere lumea pas cu pas.

Servicii gratuite de recuperare

În cadrul centrului de recuperare pentru copii cu dizabilități, specialiștii Bethany lucrează anual cu aproximativ 40 de copii cu afecțiuni motorii, neuro-motorii, autism, sindrom Down. Ei beneficiază de ședințe gratuite de terapie adaptate nevoilor lor: logopedie, kinetoterapie, terapie ocupațională, stimulare cognitivă, stimulare senzorială, ludoterapie, terapie prin artă.

Renunțând la abordarea de tip pedagogic și adoptând metode creative și ludice, specialiștii noștri reușesc să creeze legături strânse cu copiii în context terapeutic. Achiziția de la orice nivel, fie cognitiv, emoțional, motric sau senzorial, se realizează astfel mai ușor și mai plăcut, iar rezultatele obținute sunt constante.

Evenimente speciale pentru copii

Procesul terapeutic și educativ al copiilor de la centrul de recuperare Bethany este unul constant și din acest motiv găsim diverse ocazii de a le oferi celor mici informații noi în contexte cât mai creative. În fiecare lună, desfășurăm ateliere de socializare cu tematici diverse la care iau parte copii, voluntari și prieteni ai Fundației. Încercăm să propunem în diferitele ocazii activități practice și provocatoare, pe care să le transformăm în amintiri plăcute pentru toți participanții.

Suport pentru părinții copiilor și tinerilor cu dizabilități

Pentru că vedem familia ca un ansamblu, ne-am îndreptat atenția și spre părinții sau aparținătorii copiilor sau tinerilor cu dizabilități care beneficiază de programe de recuperare în cadrul fundației noastre și nu numai. Părinții pot beneficia de grupuri de suport, de programe de consiliere, de programe de educație parentală sau de activități de cunoaștere și socializare. În procesul de recuperare al copilului lor, părinții nu sunt singuri și beneficiază mereu de suportul echipei noastre de specialiști.

Programe educaționale pentru elevii din mediul rural

De-a lungul activității noastre am cunoscut în școlile de la sate tineri muncitori și determinați să-și facă un viitor. Condițiile de studiu și situația financiară a familiilor din care provin îi împiedică însă de cele mai multe ori să absolve liceul și să spere măcar să-și găsească un loc de muncă în domeniul pentru care au înclinație. Ne-am dorit să schimbăm această situație în comunitățile în care activăm și să-i încurajăm pe tinerii din mediul rural să-și continue studiile, ca unică soluție spre un viitor mai bun. Din acest motiv, am inițiat în anul 2014 programul START – Program de burse pentru elevii din mediul rural.

Burse lunare de studiu

Oferim suport material elevilor din comunitățile rurale Liteni, Vlădeni și Dobrovăț din județul Iași, prin burse lunare pe care le acordăm pe parcursul întregului an școlar. Banii sunt oferiți tinerilor care au rezultate bune la învățătură dar care provin din familii cu posibilități materiale reduse și sunt folosiți pentru rechizite, haine, alimente și participări la concursuri școlare.

Activități educative

Programul de burse are și o componentă de mentorat prin care ne propunem să familiarizăm elevii cu diversele domenii profesionale și oportunități de învățare din orașul Iași. Astfel, ei au ocazia să viziteze companii și instituții cu domenii de activitate diverse și să participe la activități culturale sau recreative. Aceste vizite sunt cadrul perfect pentru ca elevii să cunoască persoane noi care să-i inspire și să-i motiveze să ajungă cât mai sus.

Consiliere vocațională

Anul 2015 a îmbogățit programul cu o componentă de consiliere adresată atât elevilor incluși în programul de burse, cât și comunității extinse. Echipa Fundației Bethany susține sesiuni de consiliere în care sunt implicați elevii din comunitățile rurale cu care colaborăm. Acestea abordează tematici de dezvoltare personală și vocațională. Pentru a avea o abordare cât mai completă, implicăm în acest demers părinții și profesorii tinerilor, iar prin intermediul unor ateliere de lucru, identificăm împreună cu ei nevoile și resursele necesare elevilor în timpul liceului.

Centrul educațional din Târgu Frumos

Centrul educațional din Târgu Frumos a fost creat din dorința de a limita rata absenteismului și a abandonului școlar în rândul copiilor proveniți din familiile în dificultate (familii fără venituri, familii în care unul sau ambii părinți au decedat, în care unul sau ambii părinți lucrează în străinătate, în care copiii au abandonat sau nu sunt înscriși la școală, femei însărcinate și adolescenți).
Prin intervenția noastră, oferim suport pentru menținerea copilului în familie, pentru înscrierea copiilor la grădiniță sau școală, suport pentru depășirea situațiilor de criză în perioada adolescenței, suport material și consiliere pentru depășirea situațiilor dificile.

Ajutor la teme și o masă caldă la prânz

În fiecare zi, după ce termină orele de la școală sau grădiniță, copiii știu că sunt așteptați la centru, de colegii și de voluntarii noștri. Ritualul zilnic începe prin servirea mesei, poate singura masă caldă pe care o primesc, pentru ca apoi să facă împreună temele și să aprofundeze ce au învățat la școală. Mai mult, la fiecare început de an școlar și pe parcursul acestuia, copiii primesc rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte și produse de igienă, pentru a ne asigura că au tot ce le trebuie pentru școală și diminuăm astfel riscul absenteismului și al abandonului școlar.

Activități educaționale complementare

Pentru copiii de vârstă școlară mică (grupa pregătitoare, clasa I și a II-a), clubul copiilor își deschide zilnic ușile și devine un spațiu interactiv, unde cei mici au parte de activități educaționale complementare: activități ludice, activități de socializare, cercuri educaționale de matematică aplicată, utilizarea calculatorului, educație plastică, abilități practice etc. Am gândit pentru ei acest program divers de activități cu scopul de a consolida deprinderile de viață independentă, cunoștințele dobândite la grădiniță sau școală și de a stimula creativitatea și dorința de învățare a copiilor.

Educație parentală

Concomitent, atenția noastră se îndreaptă și către părinți. Aceștia se confruntă cu situații familiale dificile și au un nivel de educație scăzut, iar noi suntem alături de ei prin sesiuni de consiliere psihologică și educație parentală, în cadrul cărora au acces la informațiile și sfatul specialiștilor (psiholog, asistent social, medici voluntari).

Serviciul de sprijin psiho-social pentru tineri cu tulburări de comportament, adicții și boli cronice

Problematica tinerilor cu tulburări emoționale a fost unul din subiectele abordate în multe din proiectele Fundației Bethany, încă din anul 2006. Din 2015, am creat serviciul de sprijin psiho-social pentru tineri cu tulburări de comportament, adicții și boli cronice, un serviciu permanent prin care ne propunem să fim alături de cât mai mulți tineri cu astfel de dificultăți de natură emoțională. Acesta constă într-un program de consiliere individuală și de grup realizat cu sprijinul psihologului și dedicat tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani din Iași, dar și din comunitățile rurale din împrejurimi (Răducăneni, Belcești, Târgu-Frumos, Hârlău).

Consiliere individuală și de grup

Ședințele de consiliere abordează, prin metode dinamice de lucru, tematici de interes, precum dezvoltarea personală sau profesională, deprinderile de viață independentă, explorarea diferențelor culturale, creșterea autonomiei personale, managementul timpului și al reurselor financiare, gestionarea conflictului, stima de sine și imaginea de sine, emoțiile și agresivitatea, managementul stresului etc.

Fiecare tânăr găsește cu sprijinul psihologului și al ședințelor de grup sau individuale, perechi noi de ”ochelari” în a-și privi propria realitate și a o modela în acord cu propriile obiective.

Aflați mai multe despre noi!

Bethany Iasi